Bodemdiertjes

Met dank aan de zon en regen begint in het voorjaar het leven in de natuur te ontwaken. Ondanks dat het dit jaar meer herfst dan lente is geweest, begint het mooi weer te worden. Vooral afgelopen week liet de lente zich goed zien.

Wat is er nou fijner dan op zulke zonovergoten dagen natuurgerichte activiteiten met leerlingen in het bos uit te voeren! Gedurende 3 dagen hebben klassen van jaar 1 in het kader van een NW-project onderzoek gedaan naar het principe van de mineralenkringloop, het voedselweb en de voedselpiramide.

Met een schep hebben ze de bodem opgegraven en omgekeerd op een stuk plastic, op zoek naar de wonderen van de natuur. Waaronder de opruimers van het bos zoals slakken, wormen, kevers, pissebedden, franjestaarten.

Deze beestjes leven in de strooisellaag, de humuslaag of de zandlaag. Ze helpen bij het afbreken van organische resten. Zij malen, bijten, kauwen het dode materiaal in kleinere stukken, zodat de bacteriën en schimmels mineralen vrij maken die weer door plantenwortels kunnen worden opgenomen als voeding.

Start schooljaar

Wanneer start het nieuwe schooljaar?