Leerlingen Zuyderzee Lyceum weer in de prijzen in Leiden

Wie verveelt heeft ongelijk

Zuyderzee Lyceum opnieuw in de prijzen op het Max Havelaar Toesprakentoernooi in Leiden!

Om zes uur opstaan om op zaterdag in een statige zaal met cassettenplafond, opeengepakt in houten collegebankjes hoorcollege te krijgen van een hoogleraar over de vijf taken van de redenaar volgens de klassieke retorica en te horen wat de beroemdste klokkenluider van ons land, schrijver van het befaamde werk Max Havelaar en bovendien een begenadigd redenaar, Multatuli inderdaad, over de leer van de welsprekendheid te melden had. Een anachronisme? Dacht het niet! Hedendaagse Havelaars doen namelijk niets liever dan onrecht aankaarten en de Wawelaars en Droogstoppels van de huidige maatschappij eens even lekker om de oren te slaan met argumenten waar geen speld tussen te krijgen is, verpakt in de mooiste stijlfiguren. Zij laten geen kans onbenut om zich verder te bekwamen in deze vaardigheden. 21st century skills? Dacht het wel!

Onder deze vroege vogels bevonden zich onze leerlingen Mohamed Uchan en Louise Oude Elferink uit 6Vb. Met de docenten Sydo Andringa en Hubertina Visser en natuurlijk met de wijze lessen van Elles Brons in hun intellectuele rugzakje togen zij zaterdag 30 september naar Leiden, onze hoofdstad van de retorica, om mee te doen aan het Max Havelaar Toesprakentoernooi dat werd georganiseerd door de universiteit aldaar. De dag werd geopend met een indrukwekkende speech van de winnaars van vorig jaar, Stan van der Meijden, oud-leerling van onze school en inmiddels student Rechten te Nijmegen, en Milan Sent uit onze eigen 6Vb.

Na het hoorcollege van Prof. Dr. Jaap de Jong, volgden de deelnemers en docenten drie workshops naar keuze. Na de lunch werd de opdracht voor de wedstrijd bekendgemaakt. De opdracht luidde als volgt:

Stel je voor: bijna een jaar na de klimaattop in Parijs komen de leiders van zo’n 150 landen wederom bijeen. Het is een bijzonder moment: als jeugdvertegenwoordiger van de Partij van de Havelaars ben jij als enige van jouw generatie uitgenodigd om deze internationale Hoofden toe te spreken. Je hebt de opdracht gekregen een concrete klimaatkwestie aan de orde te stellen. Het lampje van de microfoon brandt, de leiders luisteren aandachtig en thuis wachten miljoenen tv-kijkers op jouw eerste woorden. Hoe benut jij deze unieke kans om de door jou gekozen kwestie onder de aandacht van dit miljoenenpubliek te brengen?

De deelnemers kregen slechts 90 minuten de tijd om de speech te schrijven en te oefenen. Een echte snelkookpanopdracht dus. De duo’s kregen in totaal vier minuten de tijd om te spreken. De eerste spreker van ieder duo had de opdracht om een introductie te verzorgen van een minuut en de tweede spreker kreeg drie minuten om te speechen.

Het optreden van Louise en Mohamed tijdens de voorrondes was werkelijk verpletterd. Ze werden door de vakjury verkozen tot finalisten. Terwijl alle ‘afvallers’ en docenten genoten van een entr’acte van schrijver Christiaan Weijts, werd er door de finalisten nog even flink geoefend. En toen kon het echte werk beginnen: een bomvolle collegezaal toespreken. De finalisten zouden worden beoordeeld op het Multatuligehalte van hun speech, de argumentatie, de presentatie en de stijl.

Lees HIER de introductie van Louise

Lees HIER de speech van Mohamed