Met aardrijkskunde meer naar buiten

(geschreven door Bert Dekker, docent aardrijkskunde Zuyderzee Lyceum)

In het kader van het streven van de vakgroep  om “ Met aardrijkskunde meer naar buiten”  te gaan, is klas 3VG met docent Bert Dekker de vrijdag voor de herfstvakantie  op bezoek geweest bij het akkerbouw- annex biogasbedrijf Peters aan de Oosterringweg te Luttelgeest.
Het bezoek sloot goed aan bij het onderwerp, waar de leerlingen de afgelopen weken mee bezig zijn geweest nl. alternatieve energiebronnen.
De heenreis, op de fiets, verliep voorspoedig, dankzij windkracht 6 in de rug.
De klas werd ontvangen door Pieter Peters, oud-leerling van onze school en inmiddels voorzien van een baard, hetgeen z’n herkenbaarheid niet bevorderde.
Na een inleiding in een tot kantine omgebouwde voormalige koeienstal volgde een rondleiding over het bedrijf. waar enorme hoeveelheden mest en afgekeurde partijen agrarische grondstoffen in voor- en navergisters worden omgezet in biogas, warmte en electriciteit.
Dat er bij dergelijke processen “agrarische luchten” vrijkomen, kon met name de dames niet erg charmeren.,
Met name de schaal, waarop een en ander gebeurde, maakte indruk op de leerlingen.
Na een applausje voor Pieter werd de terugreis aanvaard, die aanmerkelijk langer duurde dan de heenreis.

Foto: 3VG krijgt uitleg van Pieter Peters. Op de achtergrond een van de enorme vergisters.