Beroepenbeurs voor leerlingen van het Voortgezet Onderwijs

Door te beleven ontdek je wat bij je past!

Rotaryclub Emmeloord/Urk, Zuyderzee Lyceum Emmeloord/Lemmer en de Bonifatius Mavo organiseren met succes de tweede beroepenbeurs voor leerlingen in het derde leerjaar van het middelbaar onderwijs in Emmeloord. Dit jaar doet ook het Emelwerda College mee. Zo’n 60 ondernemers nemen gedurende de avond bijna 500 leerlingen met hun enthousiasme en passie mee in beroepen waarvan sommigen niet eens wisten dat ze bestonden.

De eerste samenwerking
Twee jaar geleden werd decaan Ingrid van der Veer door de Rotaryclub benaderd met het idee gezamenlijk iets op te gaan zetten om de jeugd in contact te brengen met organisaties in de Noordoostpolder. Dit heeft handen voeten gekregen in de vorm van een beroepenbeurs. ‘De meeste leerlingen denken dat ze Emmeloord uit moeten voor een leuke baan, ze weten eigenlijk niet goed wat er in de polder allemaal te halen is’, vertelt Ingrid. ‘Daarnaast is het een mooie gelegenheid om te netwerken voor bijvoorbeeld een stage of het maken van je profiel werkstuk.’

Verdubbeling deelnemende organisaties

Rotary leden Nico de Boer en Annemieke van der Zwaag, zijn de verbindende schakel tussen de organisaties en de school. Zij hebben de eerste contacten gelegd en ondernemers uit hun netwerk aangesproken. Annemieke van der Zwaag, oprichtster van Onderwijs Zorg Centrum Cascade en tevens Rotary lid, vertelt; ‘het eerste jaar hadden we 33 ondernemers, dit jaar bijna een verdubbeling en halen we zo’n 60 deelnemende organisaties. Mensen komen spontaan naar ons toe met de vraag of ze ook wat kunnen betekenen.’ De diversiteit is groot en loopt uiteen van het beroep van arts, verloskundige, advocaat, defensiemedewerker, horecaondernemer tot aan opticien. Allemaal lokale, betrokken ondernemers.

Deelnemende leerlingen

De beroepenbeurs is in eerste instantie voor alle leerlingen van 3 havo en vwo, dit in verband met de voorbereiding op hun profielkeuze voor klas vier. Voor hun heeft de beurs een verplichtend karakter. Uiteraard zijn ook de leerlingen van 4 mavo-havo-vwo, 5 havo-vwo en 6 vwo welkom. Ingrid, ‘de leerlingen kunnen zich voor vier rondes van elk 25 minuten opgeven. Ze kiezen deze rondes van te voren zorgvuldig uit. Alle leerlingen en ouders-verzorgers krijgen een brief thuisgestuurd en worden uitgebreid geïnformeerd tijdens de ouderavonden.’

Over de Rotary
De Rotaryclub Emmeloord/Urk maakt deel uit van een wereldwijde organisatie, Rotary International, die in totaal 1,2 miljoen leden telt. De leden van de club komen uit zoveel mogelijk verschillende beroepen. In de Noordoostpolder is de Rotaryclub Emmeloord met zo’n 50 leden, al 62 jaar actief. De club kent een vriendschapsverband, van waaruit ze dienstbaar wil zijn aan de lokale gemeenschap om haar heen en een positieve bijdrage wil leveren aan de maatschappij dichtbij en over de grenzen.