Eén en al oor voor recherchepsycholoog Jos Hoekendijk

n en al oor voor recherchepsycholoog Jos Hoekendijk

Profilering, coldcases en delicten

Het thema rechtsstaat heeft de afgelopen vier weken bij de les maatschappijleer de belangstelling gehad van Havo-4. Een moeilijk, maar actueel onderwerp. Als afsluiting van het thema kregen de klassen afgelopen vrijdag een gastles van recherchepsycholoog Jos Hoekendijk.

De leerlingen hadden ter voorbereiding thuis nagedacht over vragen die ze aan hem zouden willen stellen en konden hem dus de oren van het hoofd vragen. En dat gebeurde ook! Maar Jos kwam zelf ook niet zonder enige voorbereiding naar de les. Aan de hand van een mooie en overzichtelijke PowerPoint en verhalen over zijn eigen ervaringen bij de politie werd het voor leerlingen al gauw duidelijk dat Jos een vrij spannend beroep heeft. Hij liet de leerlingen kennismaken met politietermen als profilering, coldcase en delicten en vertelde hoe bijvoorbeeld een verhoor verloopt.  

Interessante onderwerpen

In de les kwamen veel onderwerpen aan bod waar we het de afgelopen tijd over hebben gehad, denk aan het belang van de Nederlandse grondwet en haar grondrechten en wanneer ben je nou verdacht? Wanneer is er sprake van een overtreding of misdrijf? Vanuit de leerlingen was er veel interesse en dat zorgde voor een goede interactie. Ze durfden met enige aanmoediging vragen te stellen zoals ‘Hoe verloopt een strafprocedure nou?’ ‘Mag je als verdachte eigenlijk liegen?’ ‘Kan een advocaat een zaak ook weigeren?’

Vragen aan Jos

Een aantal leerlingen volgt de zaak van Nicky Verstappen en zagen hun kans schoon om aan de recherchepsycholoog te vragen hoe zo’n opsporingsverzoek in zijn werk gaat. Jos kon hier goed op inspelen en vrijwel al hun vragen beantwoorden. Mysteries zoals ‘Waarom is Jos B. eigenlijk nog niet veroordeeld? Want het is toch duidelijk dat hij bij de zaak is betrokken?’ werden op hele duidelijke wijze uitgelegd. Bij de laatste klas was vijftig minuten eigenlijk niet genoeg, een aantal leerlingen vroegen al of Jos nog eens terug wilde komen want ze waren een en al oor en hadden hem ongetwijfeld nog veel meer willen vragen. Een zeer geslaagde les dus!  

Lestijden en vakantierooster

Benieuwd naar onze lestijden en het vakantierooster 2020-2021?

Data toetsweken en SE

Klik hier voor alle data van de toetsweken en SE 2019-2020