Talentontwikkeling

Het Zuyderzee Lyceum is een ambitieuze school waar veel mogelijk is. Wij bieden verschillende talentenstromen aan.

Heeft uw zoon/dochter een talenknobbel? Dan kan hij/zij meedoen met ons versterkt talenonderwijs. Uw zoon/dochter krijgt dan extra lessen in Engels, Frans of Duits en oefent voor een examen of zijn/haar niveau. Is uw zoon/dochter gek op sport? Dan kan hij/zij meedoen met onze speciale sporttrajectgroep of kiest in 4 havo/vwo Bewegen Sport en Maatschappij als examenvak.

Versterkt talenonderwijs

Vindt uw zoon/dochter vreemde talen interessant? Is hij/zij goed in Engels, Frans of Duits?

Heeft uw zoon/dochter voor zijn/haar vervolgopleiding een goede taalbeheersing nodig? Meer kans op toelating bij selectie aan de poort? Dan is versterkt talenonderwijs misschien iets voor uw zoon/dochter! Op het Zuyderzee Lyceum geven we versterkt talenonderwijs.

Wij bieden extra uren Engels, Frans en Duits aan bovenop de verplichte uren. Deze extra uren benutten we voor verdieping of verbreding van de lesstof. Je kunt een internationaal erkend certificaat behalen.

Er zijn examens (op verschillende niveaus) voor de verschillende talen:

• Engels: Cambridge
  • Engels: Anglia
  • Duits: Goethe Zertifikate
  • Frans: Delf Scolaire
Sport Traject Groep

LO & Sport Traject Groep

Sport Traject Groep

Sportieve leerlingen uit klas 1, 2 en 3 kunnen zich op het Zuyderzee Lyceum aanmelden voor de Sport Traject Groep, oftewel de STG. Naast de reguliere LO-lessen (2 keer per week) volgen de leerlingen dan 1 keer per week tijdens de ZL-uren “STG”, waarbij ze in aanraking komt met bekende maar ook met vele nieuwe en onbekende sporten. Met STG kies je voor een sportiever & gezonder schoolleven.

STG programma 2016-2017
STG criteria

LO/BSM

In de 4e klas van havo en vwo kunnen leerlingen LO kiezen als examenvak. Het vak heet BSM(bewegen, sport en maatschappij).
De nadruk ligt bij BSM niet alleen op lichamelijke kwaliteiten, maar ook op tactisch inzicht en sociale aspecten. Ook leren leerlingen een sporttoernooi te organiseren en helpen ze mee met de diverse sportevenementen die het Zuyderzee Lyceum organiseert.

Kunst en Cultuur

Dit zie je terug in de lessen waar leerlingen creatief kunnen zijn. En… heeft u onze schoolband al eens gehoord? Deze geweldige leerlingen kunnen hun eigen hobby de school inbrengen: muziek maken en leren tegelijk!

We organiseren veel activiteiten die met Kunst en Cultuur te maken hebben, omdat we het belangrijk vinden om naast lessen op school ook buiten de school te leren.

Theaterklas Emmeloord en Theaterlab Lemmer

Tijdens deze lessen werken we twee lesuren per week aan alle aspecten van theater. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder anderen: stem, lichaam, beweging, timing, ritme, podiumpresentatie en tekstbehandeling en -beleving.
De theaterklas is bedoeld voor enthousiaste en gedreven leerlingen die graag wat extra’s willen doen op het gebied van theater. Als uw zoon/dochter al theaterles heeft is dat mooi, maar het is zeker geen vereiste. Een open en onderzoekende werkhouding wel. Elke brugklasser die meer met theater bezig wil zijn is van harte welkom!

Exact

We hebben mooie lokalen en we hebben wetenschappelijke uitdagingen op gebied van wiskunde, biologie, natuur –en scheikunde.  Jaarlijks doen veel leerlingen uit alle klassen bijvoorbeeld mee met de Kangoeroewedstrijd, Wiskunde Olympiade en de Informatica Olympiade.

Maatwerktalent

Wanneer uw zoon/dochter een talent is in sport, muziek of dans, dan kan hij/zij op het Zuyderzee Lyceum in aanmerking komen voor maatwerk. We willen graag dat de leerling op twee vlakken kan blijven presteren; zowel op school als in zijn/haar tak van sport (of op muziek- of dansgebied). In overleg met de leerling en de ouders kunnen we afspraken maken over bijvoorbeeld vrijstellingen voor een bepaald vak en/of omzettingen in het rooster. De vrijgekomen tijd kan dan gebruikt worden om huiswerk te maken waar anders niet zoveel tijd voor is , omdat de leerling moet trainen, spelen of oefenen. Uiteraard hopen we de leerling later terug te zien op de Olympische Spelen, in een grote musicalproductie of op het podium van een (inter)nationaal orkest.

Ook binnen de school bieden we de kans om uitdagende projecten te volgen als de leerling meer uitdaging nodig heeft.